Колективът на ТЕЦ Варна“ ЕАД сподели с Varna24.bg отворено писмо, адресирано

...
Колективът на ТЕЦ Варна“ ЕАД сподели с Varna24.bg отворено писмо, адресирано
Коментари Харесай

Работещите в ТЕЦ Варна с отворено писмо до държавните институции

 Колективът на " Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД показа с Varna24.bg  отворено писмо, адресирано до президента Румен Радев, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, парламентарната комисия по енергетика и Комисията по енергийно и водно контролиране. 

Медията ни го разгласява без редакторска интервенция:

" Много от нас работят в Топлоелектрическа централа " Варна “ по 10, 20 и даже повече години и помним времето, когато тази централа беше държавна и работеше на въглища. Преживяхме приватизация и извеждане на блоковете от употреба през 2015г. Когато през 2018г. се върнахме на работа в централата, за нас значение имаше не кой е притежателят, а че сдружението има късмет още веднъж да работи. Затова ни е доста мъчно да следим по какъв начин сега за Топлоелектрическа централа " Варна “ се приказва като за " куха “ и неработеща компания. Защото тази централа не е просто общ брой от котли и генератори, тази централа е също и 240-те души, които работят в нея, множеството от тях висококвалифицирани енергетици - инженери, химици, експерти с дълготраен опит в тази област.

Разбираме, че в актуалната конюнктура диалозите се водят е политически, а не с експертни доводи, и макар че шансът да бъдем чути е най-малък, считаме, че обстоятелствата не трябва да бъдат подценявани или изкривявани.

Електроенергийната система се смята за сигурна, в случай че тя е в положение да отговори на търсенето на електрическа сила на всички консуматори, даже когато са наранени от непредвидени условия. За застраховане безвредното и дейно действие и ръководство на електроенергийната система, според Закона за енергетиката, Електроенергийният систематичен оператор (ECO) е длъжен да поддържа избран със заповед на министъра на енергетиката леден запас, който да употребява при положение на недостиг. Разполагаемият леден запас при оперативното ръководство (в действително време) на електроенергийната система обезпечава следните два случая: спешно отпадане на работещи генераторни мощности и отклоняване на действителните електрически товари над прогнозните със стойности, по-големи от наличния запас за вторично контролиране.

В сегашния миг най-голямата независима генерираща мощ на територията на страната е 1040 MW, което значи, че в случай че се приложи формулата, посочена в член 106, алинея 2 от Правилата за ръководство на електроенергийната система (ПУЕЕС) студеният запас, който би обезпечил оптимална отбрана на системата при изключителна обстановка, би следвало да бъде 1144MW.

Определеният със Заповед на Министъра на енергетиката размер на леден запас все още е 650 MW. Този размер е преценен като най-благоприятен, т.е. при него разноските за обезпечаване на леден запас са почти равни на евентуалните загуби от недоставена сила в преносната мрежа.

От всички производители на електрическа сила в страната, включително тези, които сега обезпечават леден запас ( " Биовет “ АД, " Топлоелектрическа централа Бобов дол “ ЕАД, " Топлофикация Русе “ ЕАД, " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД, " Топлоелектрическа централа Марица 3 “ АД), " Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД и " Топлоелектрическа централа Бобов дол “ ЕАД са единствените централи, които постоянно са взели участие в обезпечаването на леден запас.

Топлоелектрическа централа " Варна “ е основана през 60-те години на предишния век точно е цел да подсигури енергийната система на България. Още преди да бъде приватизирана през 2006г., централата е извънредно значима и желана от диспечерска позиция, защото модерните й регулиращи системи и по- необятният диапазон на контролиране по дейна мощ, спрямо централите от Маришкия басейн, дават опция за извънредно гъвкаво и оптимално контролиране на енергийната система. Блоковете на Топлоелектрическа централа " Варна “ сполучливо са предоставяли през годините всички спомагателни услуги на систематичния оператор, в това число присъединяване в противоаварийния проект и проекта за възобновяване на електроенергийната система след тежки повреди.

Неслучайно категорично гледище от страна на страната към ЧЕЗ, според приватизационния контракт, е три от блоковете на централата да бъдат употребени за обезпечаване на леден запас, вследствие на което след приватизацията " Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД подписва 5-годишен контракт за продажба на леден запас.

Към момента Топлоелектрическа централа " Варна “ е и единствената газова централа в страната, която обезпечава спомагателна еластичност вследствие на късото време за " разпалване “, дава опция за спомагателна диверсификация на енергийните източници в страната, както и преимуществото да създава електрическа сила при най-ниски за страната равнища на излъчвания. След придобиването на Топлоелектрическа централа " Варна “ от страна на " СИГДА “ ООД в края на 2017г. започнаха ремонтите действия за въвеждане в повторна употреба на блокове 4, 5, 6 според Лицензия за прозводство на електрическа сила № Л-086- 01/21.02.2001г. и Комплексно позволение № 51/22005г., издадени на централата.

През 2018г. и 2019г. бяха осъществени голям брой ремонтни действия и тествания по блокове 4, 5 и 6, свързани с прекосяване на работа с природен газ: проверка и ремонт на възли и елементи, тествания и инспекция от страна на Агенцията за метрологичен и механически контрол за всички уреди с нараснала заплаха, високоволтови тествания на електрооборудване за инспекция на годността и работоспособността му.

В резултат на промяната на горивната съставния елемент от въглища на природен газ се реализира следното:

Практически се отстраниха излъчванията на серни оксиди и прахуляк. Преминаването от главно гориво въглища на главно гориво природен газ води до понижаване на излъчванията на серни оксиди с 98% - от 2500 mg/Nm3 на до 35 mg/Nm3 и то без монтиране на спомагателни съоръжения за тяхното хващане, които покачват разхода на сила за лични потребности и генерират обилни количества спомагателни боклуци. Азотните оксиди понижават с 91% - от 1200 mg/Nm3 при изгаряне на въглища с летливи до 10% на 100 mg/Nm3. Емисиите на прахуляк понижават с 98% - от 250 mg/Nm3 до 5 mg/Nm3.

Поради близо два пъти по-ниския емисионен фактор на природния газ по отношение на антрацитните въглища, излъчванията на парникови газове за произвеждане на единица продукция са понижени с до 50%.

Елиминирани са излъчванията на прахуляк от спомагателните точкови източници по тракта на въглеподаване, както и опцията за пораждане на неорганизирани излъчвания на прахуляк при разтоварването и съхранението на въглищата, както и при превозването и депонирането на сгурия и увлечена летяща пепел;

Елиминирани са залповите излъчвания на сажди и прахуляк в режимите на стартиране и прекъсване, заради изгаряне на мазут при изключени електрофилтри.

Беше отстранен рискът от замърсяване с мазут на почвите и повърхностните и подпочвените води, както и на въздуха с интензивно миришещи субстанции. Отстранен беше и рискът от пораждане на пожари със доста влияние върху околната среда.

Значително беше понижено количеството на генерираните индустриални боклуци с прекосяването на гориво природен газ. Преустановено беше генерирането на сгурия, шлака и дънна пепел от котли (с изключение на пепел от котли, упомената в 10 01 04) с код 10 01 01 и на увлечена/летяща пепел от изгаряне на въглища с код 10 01 02.

Предимствата от подмяна на изгарянето на въглища с изгаряне на природен газ са освен във връзка с екологията, само че и за самото съоръжение - няма изхабяване на нагревните повърхности, няма обособяване на шлака за депониране, по-ниска повреждаемост на оборудванията, по-малко количество закупени квоти за излъчвания.

След привършване на ремонтните интервенции, според условията на член 116 от Наредба № 9/2004г. за техническа употреба на електрически централи и мрежи, от представители на Регионален отдел на Инспекция държавен механически контрол (ИДТН) за североизточен регион с център гр. Варна са осъществявани механически прегледи на оборудванията с нараснала заплаха по блоковете и за резултатите от тях са формирани ревизионни актове, удостоверяващи сходството на техническото положение с нормативната уредба.

От страна на " ЕСО “ ЕАД са осъществявани тествания на мощностите на централата за експлоатационна валидност на оборудванията и доказване параметрите на присъединяване на блоковете в първичното и вторичното контролиране на честотата, резултатите от които дават отговор на всички условия на Правила за ръководство на електроенергийната система (ПУЕЕС) и мощностите на централата могат да дават спомагателни услуги " първично и вторично контролиране “.

В сходство с условията на Наредба № 9 от 9.06.2004г. за техническата употреба на електрически централи и мрежи, резултатите от преминатите проби за безвредно действие на блокове 4, 5 и 6, са отразени в актове от 72 часови проби след довеждане докрай на ремонтите на всеки от блоковете.

Възстановена бе и е въведена в употреба системата за лични непрекъснати измервания на нездравословни субстанции в димните газове от котлите. Изготвят се ежемесечни отчети за резултатите от тях, които се показват в РИОСВ гр. Варна.

Дружеството е създало и ползва проект за личен мониторинг на съставените елементи на околната среда. Извършва се пробовземане и разбор на употребени повърхностни и подземни води, на качеството на подземните води в региона на главната площадка на централата и на сгуроотвал " Беглик чаир ", както и на заустваните отпадъчни води. Стриктно се съблюдават поставените в разрешителните за водовземане и Комплексно позволение № 51/2005 година условия.

През 2019 година е осъществена сложна инспекция от представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда гр. Варна и БДЧР по съблюдаване на изискванията на Комплексно позволение № 51-Н0-И0-А2-ТГ1/2018 година и е направена констатация, че сдружението съблюдава изискванията на посоченото позволение.

За всички тези инспекции и тествания са формирани протоколи, актове и техническа документи, копия от които сме дали и на енергийния регулатор - КЕВР.

Гарантираният остатъчен запас на блокове в " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД преди нуждата от идващ разбор и проучване, според разпоредбите на " Инструкцията за надзор на метала и оценка на техническото положение на детайли и системи от котли, турбини и тръбопроводи в Топлоелектрическа централа “, е в порядъка на към 35 000 работни часа, които се равняват на 5 години непрекъсната целогодишна употреба преди пускане на процедура за удължение на ресурса на оборудванията.

За да обезпечи това положително техническо положение, сдружението е вложило в капиталови и поправки работи през 2018г. и 2019г. 16.6 млн. лв.. От края на 2019г. е стартират и огромен план на стойност 53 млн. лева за реорганизация, екологизиране на мощностите и в допълнение понижаване на излъчванията от нездравословни газове, с реализацията на който Топлоелектрическа централа " Варна " ще бъде една от дребното централи, които ще покриват екологичните условия на Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 24 ноември 2010 година по отношение на излъчванията от индустрията (комплексно попречване и надзор на замърсяването). Този план обезпечава сега работа на над 300 души от локални ремонтни и поддържащи компании, които започнаха работа на територията на централата.

Със заключенията, признати от Европейска комисия посредством Решение за осъществяване (ЕС) 2017/1442 от 31 юли 2017 година за формулиране на изводи за най-хубави налични техники (НДНТ) за огромни горивни съоръжения според Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и на Съвета (нотифицирано под номер С(2017) 5225), беше избран и крайният период (август 2021г.), с цел да се обезпечат ограничавания на излъчванията във връзка с огромните горивни съоръжения, гарантиращи минималните стандарти, открити в Директивата. Неслучайно въглищните централи на страната желаеха дерогация на тези условия, защото не могат да покрият минималните стандарти на Директивата.

През 2018г. и 2019г., " Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД е взела участие в обществено оповестените от " ЕСО “ ЕАД търгове за покупка на леден запас. В осъществяване на договорите си за леден запас и по разпореждане на Оператора на електропреносната система ( " ЕСО “ ЕАД) " Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД е задействан 5 пъти за последните две години (2018г. и 2019г.).

Зад всичко изложено стоят освен документи, само че и ние - хората, които сме там всеки ден и работим на смени, с цел да осигурим 24-часова непрекъснатост на поддръжката и готовността за работа. И ни е обидно за студения запас да се приказва като за " пари за нищо “, тъй като е тези пари се обезпечи възобновяване на уреди, които престояха запечатани в продължение на три години, е тези пари се заплаща работата на служащите на локални ремонтни и обслужващи компании, които и сега работят на територията на централата, е тези пари се заплаща на лицензирани лаборатории, български снабдители на материали и услуги, е тези пари се обезпечава пожарната сигурност на централата, е тези пари се заплащат заплатите на личния състав на централата, стратегии за образования, тренировки, поддържане и повишение на квалификацията на експертите, които дават отговор за оборудванията. Не на последно място тези пари сътвориха раздвижване и нови благоприятни условия за елементарните хора в едно варненско село.

Замесването на централата в политическите борби и жертването й, с цел да се потвърди една или друга политическа теза обаче, ще спре процеса на рационализация на единствената в страната газова централа, с което ще намалее и шансът на България да отговори на повишените условия на Европейския съюз за понижаване на въглеродните излъчвания. Не би трябвало да се не помни, че развиването на газови мощности е действителен отговор на търсенията на по-чисти други възможности за произвеждане на електрическа сила, опция за равномерен преход към стопанска система с ниски въглеродни излъчвания.

Затова Ви призоваваме, когато вземате решение, от което зависи бъдещето на едно българско сдружение, дано то бъде учредено не на политически пристрастия, а на професионализма и на правилата за сигурност на енергийната система, като част от сериозната инфраструктура на страната ".

От колектива на " Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР